Omroep Zeeland: Zestig jaar liefde voor de accordeon roest niet


De Vlissingse Accordeon Vereniging Accordeola bestaat zestig jaar. Een knappe prestatie, want de meeste accordeonverenigingen zijn in de loop van de tijd noodgedwongen gestopt vanwege een gebrek aan leden. Ans Boone is al vanaf het begin trouw lid. Ze mist zelden een repetitie.

Voor Boone is de liefde voor de accordeon ontstaan toen ze acht jaar was. "Een vriendinnetje speelde accordeon en dat vond ik zo leuk dat ik het ook wilde leren." Het mooiste aan het instrument vindt ze de verschillende geluiden die eruit komen. "Het is net welk register je opentrekt, wat voor geluid eruit komt. Je kunt er echt van alles mee."

Noten lezen doet Boone niet, maar ze speelt vanaf Klavarskribo-schrift. "Ik kreeg les van Jan Adriaanse die gebruik maakte van dit alternatieve muziekschrift dus ik weet niet beter", zegt Boone. Toen de muziekleraar onverwachts overleed, besloten de ouders van een aantal leerlingen een vervolg te geven aan de 'muziekschool Adriaanse' in de vorm van een vereniging. "Zo ontstond Accordeola en we spelen nog steeds van Klavarskribo-schrift."
Lustrumconcert
Zaterdag 16 november is het lustrumconcert ter gelegenheid van het zestigjarig bestaan in de historische kerk in Oost Souburg.

Bekijk het artikel en interview met Ans op de website van Omroep Zeeland.

Zie ook het artikel over het jubileum van Accordeola in de Vlissingse Bode.