Accordeola viert 60-jarig jubileum zaterdag met concert

OOST-SOUBURG – De Vlissingse Accordeonvereniging Accordeola bestaat op woensdag 20 november zestig jaar. Om dit jubileum te vieren, vindt op zaterdag 16 november in de historische kerk aan het Oranjeplein in Oost-Souburg een concert plaats. De leden van Accordeola verzorgen dan in samenwerking met muziekvereniging Veere's Genoegen een optreden vol muzikale variatie.

Ans Boone uit Oost-Souburg en Ria Böneker uit Nieuw- en Sint Joosland hebben de oprichting van Accordeola bewust meegemaakt. Ans is zelfs onafgebroken lid gebleven. "We waren kleine meisjes en kregen muziekles van Jan Adriaanse. Hij had een eigen muziekschool in de Walstraat in Vlissingen", vertelt Ria. "Helaas is Jan toen onverwachts overleden. Daardoor zat muziekles er niet meer in. Onze ouders vonden dat jammer voor ons en hebben samen het initiatief genomen om een accordeonvereniging op te richten. Op die manier is Accordeola tot stand gekomen.''

Furore
Accordeola groeide uiteindelijk uit tot een accordeonvereniging met meerdere orkesten. De leden van de Vlissingse muziekclub maakten vooral in de jaren '70 furore. "Dat waren mooie tijden", zegt Ans. "We namen deel aan landelijke concoursen en scoorden de hoogste cijfers. Uitstapjes naar het buitenland maakten we ook regelmatig, bijvoorbeeld naar België. Dat was heel leuk om mee te maken." Het ledenaantal groeide door de jaren heen sterk, maar liep een aantal jaren terug. De accordeonvereniging telt momenteel 22 leden. De jongste is zeventien, de oudste 88. "Onze club heeft muzikanten uit alle leeftijdsgroepen, hoewel de ouderen wel in de meerderheid zijn", zegt Ria. "We spelen allerlei soorten muziek. Van klassiek tot modern, alles komt voorbij. Aan concoursen nemen we niet meer deel. We laten ons geluid echter nog regelmatig horen, vooral in woonzorgcentra."

Familie
De leden van het eerste uur omschrijven de Vlissingse club als een 'knus' gezelschap. "Als iemand iets verdrietigs meemaakt, staan de andere leden direct voor hem of haar klaar", vertelt Ans. "Iedereen leeft met elkaar mee. Daardoor is de sfeer bij ons ontzettend goed. Het is net een grote familie. Kliekjes zijn er absoluut niet." Het spelen op de accordeon versterkt volgens Ria en Ans het 'familiegevoel'. "Door de veelzijdigheid van het instrument maak je er allerlei soorten muziek mee. Dat maakt de accordeon zo aantrekkelijk om te bespelen."

Klik rechts op de afbeelding om het complete artikel te lezen.